Stage lopen in de kinderopvang, waar moet je op letten?

Wat houdt stage lopen in de kinderopvang in?

Tijdens een stage in de kinderopvang doe je praktijkervaring op in de dagelijkse verzorging van kinderen. Je verbetert je vaardigheden én je komt erachter of werken in de kinderopvang iets voor jou is. Tijdens je stage werk je nauw samen met ervaren Pedagogisch Medewerkers, waar je veel van kunt leren. Daarnaast begeleiden zij jou bij het uitvoeren van je taken. Zoals het observeren van kinderen, activiteiten organiseren en de kinderen verzorgen en ondersteunen in hun ontwikkeling. Daarnaast leer je hoe je een veilige en stimulerende omgeving creëert voor kinderen. 

Wat is de stagevergoeding in de kinderopvang?

De hoogte van de stagevergoeding in de kinderopvang verschilt per organisatie en is afhankelijk van het aantal uren dat je stage loopt. Loop jij 4 of 5 dagen per week stage in de kinderopvang? Dan is de werkgever verplicht om jou minimaal €160 per maand stagevergoeding te geven. Bekijk hier wat de minimale stagevergoeding in de kinderopvang is voor het aantal dagen dat je stage loopt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een stage?

In de krappe arbeidsmarkt van nu zijn er genoeg vacatures om uit te kiezen. Maar door dit grote aanbod kan de vrijheid om te kiezen ook overslaan in keuzestress. Want hoe kies je nou de beste kinderopvang om jouw stage te lopen? Wij zetten de belangrijkste tips op een rij!

Werken Bij Compananny Kinderen Spelen Opvang Stagevergoeding Stage Lopen In De Kinderopvang Waar Moet Je Op Letten

1. Kies een stage die aansluit op je studie en waar je jezelf kan ontwikkelen

Allereerst is het belangrijk om te kijken of de stageplek aansluit op jouw studie en leerdoelen. Bespreek daarom in je sollicitatiegesprek of je de ruimte krijgt om je te ontwikkelen in deze leerdoelen. Naast de leerdoelen die je vanuit je studie meekrijgt, is het fijn als je jezelf persoonlijk kan ontwikkelen. Krijg je de ruimte om eigen ideeën in te brengen en verantwoordelijkheden op je te nemen? Dan is de kans groot dat je tijdens je stageperiode een grote persoonlijke groei doormaakt!

2. Kies een stage die past bij je interesses en eigenschappen

Er zijn verschillende plaatsen waar je stage kan lopen in de kinderopvang. Zoals een kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of de peuterspeelzaal. Elk type kinderopvang biedt verschillende voordelen en uitdagingen. Daarom is het een goed idee om eerst te onderzoeken welke omgeving het beste bij jou past. En dan zijn er ook nog eens meerdere functies in de kinderopvang waar je uit kunt kiezen. Wil je weten welke functie in de kinderopvang het beste bij jou past? Lees dan onze blog: De 7 verschillende functies op een vestiging in de kinderopvang.

Hoe weet je welke stage het beste bij je past?

Om erachter te komen welke stage het best bij je past, is het handig om te kijken naar je interesses en eigenschappen. Ben jij een verzorgend type en hou je van knuffelen, kindjes de fles geven en troost bieden? Dan voel je je vast helemaal thuis op een babygroep. Of krijg jij energie van activiteiten organiseren, knutselen met de kinderen of een potje voetballen? Misschien dat stage lopen op een BSO dan beter bij jou past.

Werken Bij Compananny Collegas Kindje Pedagogisch Medewerker Stagevergoeding Stage Lopen In De Kinderopvang Waar Moet Je Op Letten

3. Kies een stage met een passende stagevergoeding

Luiers verschonen, contact leggen met ouders en continu aandacht geven aan de kinderen. Daar staat natuurlijk wat tegenover! Daarom wordt al jouw harde werk beloond met een stagevergoeding. Elke werkgever is verplicht een minimaal bedrag aan stagevergoeding te geven, maar mag zelf bepalen of ze hier bovenop extra vergoeding geven. Het is daarom belangrijk om dit voorafgaand aan je stage te bespreken met je stagebegeleider.

Naast de financiële vergoeding kan het ook zijn dat je andere voordelen krijgt. Denk aan reiskostenvergoeding of de mogelijkheid om deel te nemen aan trainingen en workshops. Bedenk dus goed voor jezelf waar jij waarde aan hecht.

Kom stage lopen in de kinderopvang bij CompaNanny!

Ben je op zoek naar een stage in de kinderopvang? Dan zit je goed bij CompaNanny! Bij CompaNanny staat alles in het teken van kindontwikkeling. Maar de ontwikkeling van ons personeel vinden wij net zo belangrijk! Daarom krijg je bij ons als Stagiair extra training en  ondersteuning van een Pedagogisch Coach op de vestiging. Daarnaast krijg je de ruimte om eigen initiatieven en ideeën in te brengen. Lees op onze pagina Stage lopen in de kinderopvang hoe een stage bij CompaNanny eruit ziet. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze vacatures? Bekijk snel of er een stageplek voor jou bij zit!