Shannon 

Vestigingsmanager Amstelveen

Vestigingsmanager Shannon medewerker CompaNanny

Werken in de kinderopvang is voor mij …

… leren, meedenken en bijblijven
Werkend in de jeugdhulpverlening en met de wens meer te gaan werken, zag ik 14 jaar geleden een vacature in de plaatselijke krant. Hij oogde huiselijk en professioneel tegelijk; hier wilde ik wel gaan kijken. Zo kwam het dat ik als vestigingsmanager terechtkwam bij de derde vestiging van CompaNanny, op Schiphol Rijk.

Ik heb de organisatie echt zien groeien van klein naar groot. In het begin besloot ik nog samen met de oprichters of pindakaas onder hartig of zoet broodbeleg valt, tegenwoordig hebben we als vestigingen uiteraard de nodige vrijheid. Ook mijn eerste training herinner ik me nog goed: kindvolgend werken. In de drie maanden daarna werkten de pedagogisch medewerkers non-stop met klei, omdat onze Reggio coach die activiteit verantwoord vond. Hoe anders gaat dat nu!

… elke dag nieuw en anders
Inmiddels zit ik sinds vier jaar in Amstelveen en is geen dag een kopie van de vorige. De ene dag gaat de wasmachine stuk, de andere dag moet ik ondersteunen op een groep omdat een collega ineens weg moet. Natuurlijk kom ik dezelfde dingen tegen na 14 jaar, maar de context is steeds uniek. Elke medewerker, ouder en elk kind zorgt voor andere situaties.

Gister bijvoorbeeld was er een moeder die moeite had met het achterlaten van haar vierde kindje. Ik kende haar persoonlijke verhaal, snapte waar haar gedrag vandaan kwam en kon de betreffende Pedagogisch Medewerker zodanig steunen in haar leerproces dat de moeder haar alsnog het vertrouwen gaf. Om op onze werkwaarde hartstocht in te gaan: als je oprecht met je hart in dit vak zit, kan geen dag hetzelfde zijn.

“Van sleur raak ik uit mijn energie. Afwisseling, dat past bij mijn manier van leven!”

… anderen laten groeien
Momenten van inzicht, waardering en dankbaarheid. Daar moet je altijd hard voor werken, maar daar doe ik het voor. Ik spreek wel eens nieuwe collega’s die in no time willen doorgroeien. Ik adviseer ze dan rust te bewaren en te vertragen. Geniet van wat je doet en ga je rugzak eerst vullen met kennis en kunde, zeg ik dan. Als ik dan later terugkrijg dan mijn advies geholpen heeft – of een lief bedankkaartje krijg waarop staat dat ze door mij anders naar iets zijn gaan kijken – krijg ik soms tranen in mijn ogen.

Ik mag bezig zijn met de persoonlijke groei van zowel collega’s, ouders, kinderen als mezelf. We zijn bij CompaNanny verantwoordelijk voor een nieuwe generatie kinderen én opvoedpartners. Hoe mooi is dat?

… verdiepen en doorgroeien
Het woord werkgever vind ik ouderwets. Natuurlijk geeft CompaNanny ons werk en voor een buitenstaander lijken we misschien streng of strikt, maar als je eenmaal binnenwandelt voel je veel vrijheid. Er is ruimte voor het onderzoeken van het ‘waarom’ en het grijpen van kansen. Het is aan CompaNanny om ervoor te zorgen dat we kunnen uitblinken. Als je straalt en excelleert, krijg je alle mogelijkheden en steun om te bereiken wat je wilt.

Zelf open ik binnenkort samen met een collega een nieuwe vestiging in Amstelveen. Ook mijn huidige baan ga ik met haar delen. Mijn collega is analytisch sterk en graag randvoorwaardelijk bezig. Ik juist niet zo, ik houd van coachen en sturen. Door samen twee rollen van vestigingsmanager in te vullen en er duobanen van te maken, doen we allebei waar we blij van worden. Deze manier van omdenken zorgt ervoor dat we kunnen uitblinken in dat waar we goed in zijn.

… speels en gezellig
Mijn collega’s zie ik vaker dan mijn familie. We delen verhalen en lol. Op leuke en moeilijke momenten zijn we er voor elkaar. De doos tissues staat dan ook zeker symbool voor de werkwaarde vriendschap. Heb je een keer een rotdag? Zeg het, want je collega voelt ’t toch wel. Je hoofd laten hangen is niet handig in dit vak, dat straal je uit naar klein en groot. Laat je liever steunen en oppeppen, zodat je positief de dag vervolgt.

Work hard, play hard. Met dat motto sluit ik af. Of het nu gaat over een gewone werkdag of teamuitjes, trainingen of feesten: het draait hier altijd om contact maken en dingen met elkaar doen. Zo zijn we gaan skiën, hadden we een festival in een koepelkerk en vierden we een jubileum op een cruiseschip. Verder leerden we een weekend lang van een toffe goeroe en hebben we elk kwartaal een CompaNanny Fast Forward, waarin we vooruit spoelen naar de toekomst. De laatste keer gingen we foute ideeën bedenken in Walibi, om deze vervolgens om te draaien naar goede. Hard werken en ervan genieten, we doen het samen. Elke dag weer!