Maartje - Pedagogisch Medewerker BSO en Supportmedewerker 

Collega Maartje Vertelt over haar werk als pedagogisch medewerker BSO in combinatie met support

Werken in de kinderopvang is voor mij …

… steeds een andere bril op
Omdat ik na mijn laatste jaar als stagiaire voor de klas merkte dat werken als leerkracht me te veel stress opleverde, besloot ik na de PABO te zoeken naar parttime vacatures op de BSO. Zo kwam ik uit bij CompaNanny. Op mijn vraag of ik méér uren kon werken, kwamen ze met het idee van half BSO-half kantoorwerk. Zo gezegd, zo gedaan! Vanaf maart 2022 combineer ik mijn banen bij CompaNanny met mijn andere werk als buitensportinstructeur.

Veel variatie past bij mij, ik hou van verschillende dingen doen. ’s Morgens heb ik telefoondienst en oefen ik mijn sociale vaardigheden op vragende ouders. ’s Middags doe ik leuke dingen met de kinderen en op donderdag en vrijdag werk ik in het buitensportbedrijf van mijn ouders. Omdat dit minder druk is in het najaar, ga ik in oktober méér werken bij CompaNanny en in het voorjaar weer minder. Een baan in de BSO is voor mij ideaal combineren.

… zelf ook een beetje kind blijven
Na een ochtend kantoorwerk kan ik al mijn lichamelijke energie kwijt op de BSO. Ik ben die juf die actief mee over de grond kruipt en alle spelletjes meedoet, haha. Er is hier veel ruimte voor activiteiten en ik probeer elk thema door de ogen van de kinderen te bekijken. Laatst hadden we het over mummies. Als ik dan door de kinderen in het wc-papier gewikkeld ben, kan ik mezelf helemaal verliezen in het spel. Heerlijk.

Kinderen zijn zo lekker positief. Ik weet nog dat we een tijdje terug een uitje hadden naar een andere vestiging. De combi regenweer, openbaar vervoer en zeiknatte kinderen gaf mij best wat stress. Maar de kinderen? Die hadden nergens last van. Die hebben het nu nog over deze leuke dag. Ook als je even minder in je vel zit, nemen de kinderen je mee in hun energie.

… veel keuzevrijheid
Alles is hier goed georganiseerd. Neem bijvoorbeeld het CompaNanny keuzepakket, waarbij je zelf kiest wat je met je bonus doet. Extra vakantiegeld of vrije dagen? Een belastingvrije outfit, cursus mindfulness of coachingtraject? It’s up to you. Zelf heb ik nu voor een elektrische fiets gekozen. Handig als ik straks niet meer in Haarlem werk maar heen en weer ga crossen tussen verschillende Amsterdamse vestigingen, zoals ik heb gevraagd.

Verder ondernemen we met collega’s van de BSO-vestiging veel leuke dingen. Ook met het team op het hoofdkantoor drinken we regelmatig een borrel in de stad. Zeker op de BSO, waar veel meiden van mijn leeftijd werken, merk ik dat collega’s langzaamaan veranderen in vriendinnen. Erg leuk!

… pedagogisch sterker worden
Naast vriendschap is ook uitblinken een van onze werkwaarden, er wordt van alles gedaan om ons optimaal te laten functioneren. Van cursussen in persoonlijke vaardigheden tot een Pedagogisch Coach die soms komt meelopen op de groep. In het begin was ik even bang dat ze ons kwam beoordelen, maar ik was positief verrast door haar tips aan het eind van de dag. Ze helpt ons om nog efficiënter samen te werken en is er ter ondersteuning van ons.

In spelvorm leerde ze ons hoe we aan het einde van de dag een betere overdracht naar ouders kunnen doen. Hoe we in plaats van ‘het was een leuke dag, je kind heeft in de zandbank gespeeld’ iets diepgaander kunnen zijn met bijvoorbeeld ‘ik heb gezien dat je zoon Lucas geholpen heeft met zijn zandkasteel’. Ook had ze tijdens de evaluatie het idee het eetmoment op te spitsen in kleinere groepjes. En inderdaad, dat is veel fijner.

… ideeën inbrengen
Heb je zelf ideeën, dan wordt daar ook naar geluisterd. Zo constateerde ik laatst dat het op z’n zachtst gezegd een uitdaging is om alle speelafspraakjes te coördineren als we de kinderen van school halen. Je moet ouders weten te bereiken en ondertussen op vermoeide kleuters en kinderen letten. Wie heeft er al een hesje aan en wie is er nog niet ingesmeerd? Niet te doen. Nu hebben we de nieuwe afspraak dat ouders vóór de middag moeten aangeven of een kind gaat spelen en bij wie.

Of het idee voor het volgende personeelsfeest of teambuildingsuitje ook van mij komt? Dat nog niet nee, maar dat komt vast nog wel! Als buitensportverslaafde zie ik ons wel gezellig met het hoofdkantoor of het BSO-team survivallen. Ik zal het eens gauw in de groep gooien!