Werken bij CompaNanny medewerkers overleg

Cao kinderopvang

Cao kinderopvang 2023 - 2024 loonsverhoging

Verdeeld over 18 maanden stijgen de lonen van medewerkers in de kinderopvang gemiddeld met 11,86 procent! En dan hebben we de eindejaarsuitkering in de kinderopvang nog niet eens meegerekend. Hoe dat precies verdeeld wordt leggen we je graag uit.

  • Per april 2023 meer salaris
    Per 1 april stijgen de salarissen eerst met €150,- bruto per maand (bij een werkweek van 40 uur) en vervolgens met 2 procent.
  • Extra stijgingen in 2024
    Op 1 januari 2024 gaan de lonen verder omhoog met 2 procent en op 1 april 2024 nogmaals met 2 procent.
  • Extra periodieken 2024
    Op 1 januari 2024 komen twee periodieken bovenop de loonschalen. Daardoor kunnen ook medewerkers die het eind van hun salarisschaal al bereikt hebben, weer doorgroeien in salaris.
cao-kinderopvang-2023-2024-onderhandelingen-akkoord

Eindejaarsuitkering kinderopvang 2024

Als je in de kinderopvang werkt krijg je aan het einde van het jaar een eindejaarsuitkering. Volgens de cao kinderopvang 2023-2024 krijg je een eindejaarsuitkering van 3% over ieder maandsalaris. De eindejaarsuitkering wordt in december aan je uitbetaald.

Was je in januari nog niet in dienst, maar ben je later ingestroomd? Dan wordt de eindejaarsuitkering voor dat kalenderjaar berekend vanaf de datum dat je in dienst bent getreden. Ga je eerder dan december uit dienst? Dan geldt hetzelfde. Je eindejaarsuitkering voor dat kalenderjaar wordt dan berekend tot de datum dat je uit dienst gaat.

Looptijd cao kinderopvang 2023 - 2024

De nieuwe cao kinderopvang heeft een looptijd van 18 maanden en is, met terugwerkende kracht, op 1 januari 2023 ingegaan. Op 30 juni 2024 eindigt de looptijd. Dan wordt door de verschillende partijen weer verder gesproken over oplossingen voor personeelstekorten en het verlagen van werkdruk.

Wat staat er in de cao kinderopvang en waarom is dit belangrijk?

In een cao wordt onder andere vastgelegd wat de hoogte van de salarissen wordt, welke jaarlijkse verhogingen mogelijk zijn, welke gratificaties zijn toegestaan en hoe het zit met je pensioen. Zo werkt het ook met de cao kinderopvang. Salaris is natuurlijk niet het enige; hoe lang wordt er doorbetaald bij ziekte of als een werknemer onverhoopt arbeidsongeschikt raakt? Alle arbeidsvoorwaarden zijn terug te vinden in de cao kinderopvang.

Bij het horen van cao (collectieve arbeidsovereenkomst), ‘verkennende gesprekken’ en ‘onderhandelingen’ val je wellicht direct al in slaap, maar het is belangrijk om te weten wat er voor jou gaat veranderen. Dit zijn dus best belangrijke besprekingen die elke werknemer in de branche aangaan.

Download de app cao kinderopvang

Wist je dat de cao kinderopvang ook in een handige app beschikbaar is? Hierin vind je bijvoorbeeld snel de kwalificatie-eisen voor een Pedagogisch Medewerker. Met de handige zoekfunctie vind je direct de informatie waar je naar op zoek bent! Download de app cao kinderopvang via  Google Play of in de App Store.

cao-kinderopvang-2023-2024-pedagogisch-medewerker-kind

Gratis kinderopvang voor ouders?

Het kabinet was van plan om in 2025 kinderopvang vrijwel gratis aan te bieden. Helaas is dit vanwege het personeelstekort in de kinderopvang niet haalbaar en is het plan met 2 jaar uitgesteld tot 2027. Wat wel voordelig is, is dat op 1 januari 2023 de koppeling met de gewerkte uren van de minst-werkende ouder is losgelaten. Dit betekent dat een kind van een werkende ouder recht heeft op een hele dag opvang, als de ouder minimaal 1 uur werkt op die dag.

Kinderopvang vrijwel gratis voor werkende ouders vanaf 2027
Ouders betalen dan nog een bijdrage van 5%, de overige 95% wordt betaald door de overheid. Voor niet werkende ouders gaat deze regeling op een later moment in, vermoedelijk in 2028 zoals gesteld in de brief van de Minister van 9 augustus 2022.

Onderhandelaars cao kinderopvang

Aan de kant van de werkgevers voeren Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) de cao-onderhandelingen. Voor de medewerkers zijn dit CNV Zorg en Welzijn en FNV Zorg & Welzijn.

Het Eindbod BMK & BK om te komen tot een CAO Kinderopvang 2023-2024 kun je downloaden (PDF). 

Ook ambitie om te werken met kinderen of toe aan een nieuwe stap?

CompaNanny biedt de beste start of stap in jouw carrière in de kinderopvang. Wij bieden Kinderdagverblijf, Buitenschoolse opvang en Peuterspeelzaal aan op meer dan 50 vestigingen in Nederland. Bij ons kun je jezelf blijven ontwikkelen, krijg je de ruimte om je talenten in te zetten en kies je zelf je secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wil jij graag bij ons komen werken? Bekijk onze vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op. Onze Recruiters vertellen jou graag meer over het werken bij CompaNanny!