Home De peutergroep

De peutergroep

‘Haai! Ik ben Liv en ik ben 3 jaar. Ik zit op de Peutergroep bij CompaNanny. Bij Jolijn en Farida. Zij zijn mijn vriendinnen want we gaan altijd verkleden en knuffelen. Als ik moet slapen dan zingt Farida een liedje, daar word ik rustig van. Ze zoeken collega’s want CompaNanny groeit. Kom je werken op mijn vestiging? Dan kun je met ons verkleden!’

Vanzelfsprekend zorgen wij ervoor dat CompaNanny een veilige plek is voor kinderen. Zowel fysiek als emotioneel. Maar CompaNanny gaat verder.

Wij stimuleren creativiteit en vindingrijkheid bij kinderen. Vergroten hun weerbaarheid, zodat ze klaar zijn voor de wereld van morgen. Op een weerbare manier in het leven staan, zorgt ervoor dat je voor jezelf en anderen durft op te komen. Dat je kunt omgaan met kleine tegenslagen, dat je stevig staat en veerkrachtig bent. Een onderdeel hiervan is dat we kinderen bewust maken van emoties. We leren kinderen dat emoties er mogen zijn, bij zichzelf en bij anderen, zonder dat er een actie of oordeel aan verbonden hoeft te worden. Dat is belangrijk, omdat je emoties op deze manier herkent, respecteert en kunt verwerken.

We leren kinderen creatief denken en doen en vergroten hun vermogen om tot oplossingen te komen. Zo laten we kinderen zelf keuzes maken. Daardoor voelen ze autonomie, durven ze risico’s te nemen en leren ze op zichzelf te vertrouwen. We bieden kinderen passief speelgoed aan omdat kinderen dan hun fantasie gebruiken en worden aangemoedigd te ontdekken wat de mogelijkheden zijn.

Obstakels en kleine tegenslagen in de ontwikkeling zijn er om te overwinnen en niet om uit de weg te gaan. Dus jij laat ze zien hoe je hiermee om kunt gaan, er van leert en er sterker van wordt.

Onze pedagogische visie

Een voorbeeld uit de praktijk

Tijdens het brengmoment 's ochtends is een kind verdrietig bij het afscheid nemen van zijn vader. Het kind zoekt nabijheid. Je troost hem, geeft hem een knuffel en zegt; 'Ik zie dat je verdrietig bent omdat papa weg is gegaan’. Het kind knikt. Vervolgens benoem je; ‘Wat zou het fijn zijn als papa de hele dag bij je zou kunnen blijven hè?’. Het kind knikt en klaart op; ‘Ja dan zou ik papa al mijn lievelingsspeelgoed laten zien!’.

Zo laat je aan een kind blijken dat je hem begrijpt en dat alle emoties er mogen zijn.