Home Pedagogisch Medewerker

Pedagogisch Medewerker

Krijg je energie van kinderen en is het jouw droom om een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling? Dan is werken als pedagogisch medewerker écht iets voor jou! Je bouwt een hechte band op met de kinderen die je begeleidt. Een glimlach, een knuffel, af en toe een traan, de aandacht die jij ze geeft krijg je met dezelfde pure emotie van ze terug. De pedagogisch medewerker is daarom ook erg belangrijk voor de ouders, omdat je hun kind dagelijks meemaakt en precies weet wat er speelt. Zo draag je actief bij aan het creëren van een vertrouwd tweede huis voor jonge kinderen!

Waar werkt een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je op een kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang (BSO), waarbij je kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar verzorgt en begeleidt. Op het kinderdagverblijf voer je als pedagogisch medewerker meer een verzorgende taak uit, op de BSO richt je je voornamelijk op de ontwikkeling van jonge kinderen door middel van het organiseren van activiteiten die horen bij een bepaalde leeftijdscategorie.

Zit er een kind in de groep die wat meer aandacht nodig heeft door bijvoorbeeld een taalachterstand of andere problemen, dan denkt de pedagogisch medewerker mee welke methoden het kind het beste kunnen ondersteunen.

De werkzaamheden van een pedagogisch medewerker bestaan onder meer uit: 

  • Planning en verdeling van de werkzaamheden en zorg dragen voor een goede overdracht aan collega’s binnen het creatieve, zelfstandige team waar je deel van uitmaakt.
  • Elke dag weer met volle energie kinderen begeleiden bij dagelijkse activiteiten op basis van de gehanteerde pedagogische visie, waarbij er voldoende ruimte is voor je persoonlijke invulling.
  • Verzorgen van de allerkleinsten op het kinderdagverblijf.
  • Organiseren en ontwikkelen van leuke, spannende en gekke activiteiten waarbij de beleving van het kind centraal staat.
  • De ontwikkeling van kinderen monitoren en vastleggen.
  • Informeren van ouders over de ontwikkeling van hun kind.
  • Begeleiden van stagiairs en/of stagiaires.

Profiel pedagogisch medewerker

Wil je graag pedagogisch medewerker worden of werk je al als pedagogisch medewerker en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is het handig dat je over een aantal eigenschappen beschikt die goed zijn om te hebben wanneer je een baan zoekt in de kinderopvang. We zetten de gevraagde opleidingen en competenties van een geschikte pedagogisch medewerker voor je op een rij.

Opleiding

Een mbo of hbo diploma met juiste kwalificatie voor de kinderopvang, een VOG en een goede beheersing van de Nederlandse taal zijn vereist om in aanmerking te komen voor een baan als pedagogisch medewerker.

Competenties

Werken met kinderen en je goed kunnen verplaatsen in hun belevingswereld vraagt om bepaalde eigenschappen die handig zijn om te hebben als pedagogisch medewerker:

  • Je neemt initiatief en bent positief ingesteld. Je hebt zichtbaar plezier in je werk en liefde voor je vak.
  • Je hebt altijd leuke, frisse ideeën voor nieuwe activiteiten binnen de groep. Creatievelingen kunnen meestal ook snel inspringen op veranderingen.
  • Naast de kinderen heb je ook oog voor je collega’s, vind je het belangrijk om een goede sfeer te creëren op de groep en zie je de begeleiding echt als gezamenlijke inspanning.

Vacatures Pedagogisch Medewerker

Ben je benieuwd naar alle beschikbare pedagogisch medewerker functies? Bekijk dan snel ons vacatureoverzicht en wie weet ga je binnenkort wel aan de slag bij de leukste kinderopvangorganisatie van Nederland!

Bekijk de vacatures