Melissa

Pedagogisch Medewerker en Peuterexpert

Werken Bij Compananny Blij

Werken in de kinderopvang is voor mij …

… een grote loopbaanswitch
Werken met kinderen past bij me, dat is wat een loopbaancoach twee jaar terug tegen me zei. Ik zat al tien jaar in het visagie- en kappersvak, maar zat niet meer op mijn plek. Een vriendin van me werkt bij CompaNanny en zo kwam ik hier terecht. Hier kon ik werken en leren tegelijk, dat maakte het voor mij mogelijk een opleiding te gaan doen. Zomaar stoppen met werken ging immers niet, ik moest wel de huur kunnen betalen.

Ik ging een avond per week naar school en haalde binnen een jaar mijn mbo-diploma niveau 3. Zeker als je al wat ouder bent en op jezelf woont, is de bbl-opleiding een uitkomst. Je werkt vier dagen per week en brengt het geleerde meteen in de praktijk. Toen twee vaste Pedagogisch Medewerkers van de groep weg gingen, ging ik samen met een nieuwe BBL’er de groep draaien en werd ik het vaste gezicht. Gesprekken met ouders? Structuur bewaken? Het ging me goed af.

… snel doorgroeien
Vier maanden verder merkten we dat onze vestiging goed draaide, maar een andere wat minder. Er moest daar een nieuwe peutergroep geopend worden, of ik dat wilde doen voor drie maanden. Voor de vorm heb ik er een nachtje over geslapen maar de uitdaging trok me meteen over de streep. Ja, ik moest even uit het warme nest, maar ik zou veel bijleren. Leuk!

Eenmaal weer terug, kwam er een vacature voor pedagogisch peuterexpert voorbij. Mooie kans Mel, zeiden mijn teamleider en vestigingsmanager. En dat blijkt het inderdaad te zijn. Deze nieuwe rol binnen CompaNanny moet nog wat meer vorm krijgen, daar ga ik volgend jaar mee aan de slag. Want eerst ga ik met zwangerschapsverlof!

… twee functies combineren
Als peuterexpert ben ik de schakel tussen de Pedagogisch Medewerkers en de Regio Pedagogisch Coach op onze vestiging. De coach kan niet overal tegelijk zijn, dus ik ben haar oren en ogen op de groepen. Waar lopen de Pedagogisch Medewerkers en ouders tegenaan? Hoe kan ik ze laagdrempelig advies en tips geven over bepaalde thema’s? Omdat ik ook Pedagogisch Medewerker ben, zie en signaleer ik meer en kan ik fungeren als spil. Dat is voor mensen op het hoofdkantoor lastiger.

Momenteel sta ik vier dagen op de groep en een dag in de paar weken besteed ik aan PE-taken. Ik wil de PE-functie graag verder uitrollen en er meer uur voor krijgen, maar het is een nieuwe rol dus dat is even afwachten. Dankzij de afwisseling is mijn werk sowieso leuk. Ik zou mijn uren op de groep nooit helemaal kunnen missen.

… een nieuwe familie vormen
De eerste woorden die me te binnen schieten als ik denk aan CompaNanny, zijn warmte en vriendschap. Eén vriendin werkte hier al, sommige collega’s zijn vriendinnen geworden en met enkele ex-collega’s heb ik nog contact. Niet zo gek dat je een band opbouwt, je bent dagelijks op elkaar aangewezen. Net als ouders bij de verzorging en opvoeding een team moeten zijn, geldt dat ook voor ons. Meer dan bij een kantoorbaan - denk ik - voelen collega’s hier als familie.

Ik ben ook gek op de feestdagen. Van sinterklaasviering tot kerstontbijt, er heerst hier een gemoedelijk sfeertje. Al is ons werk ook pittig hoor! Ik stop er veel energie in, maar die krijg ik dubbel en dwars weer terug. Hoe meer ik ren voor de kinderen, hoe meer liefde en dankbaarheid ik van hen en hun ouders ontvang. Ik zou echt niet meer terug willen naar mijn oude beroep.

… vaak in een deuk liggen
Peuters zijn geweldig. In tegenstelling tot baby’s die je meer moet verzorgen, zijn ze spraakzaam en hebben ze hun eigen ideeën en fantasieën van de wereld om hen heen. Peuters hebben vaak hartstikke veel humor, ik lach wat af op een dag. We voeren de leukste gesprekken tijdens hun ontwikkeling van dreumes naar kleuter. Driftbuien horen er ook bij, die laten zien dat een kind verandert en een persoonlijkheid ontwikkelt. Als ze hier weggaan, zijn ze klaar voor de basisschool. Mooi dat ik ze mag helpen bij de voorbereiding daarop.

Tegen mensen die nu gevangen zitten in een baan waar ze niet gelukkig van worden, zeg ik: doe er wat aan! Ik ben nu bijna 32 en kan eindelijk zeggen dat mijn werk me blij maakt. Om me heen zie ik genoeg mensen die geldgedreven zijn en zich elke dag naar kantoor, de zaak of wat dan ook slepen. En aan het eind van de dag komen ze moe en gestrest thuis. Een voldaan gevoel krijg je niet van geld, maar van iets doen wat je leuk vindt!