Jim

Pedagogisch Medewerker BSO

Medewerker Jim CompaNanny Pedagogisch Medewerker BSO

Werken in de kinderopvang is voor mij …

… een actieve en sportieve baan hebben
Actief bezig zijn en sporten heb ik altijd al leuk gevonden. Voordat ik in de kinderopvang ging werken heb ik 10 jaar lang in de sport gewerkt. De planning was om de ALO te doen, maar 4 jaar studeren op het hbo en iedere dag in de schoolbanken zitten, dat is niets voor mij. Vervolgens ben ik op een sport BSO terecht gekomen, waar ik ontdekte dat ik werken op de BSO heel erg leuk vind!

… een interne opleiding volgen
Toen ik 3 jaar geleden terugkwam van een reis naar Australië en Azië wilde ik graag weer aan de slag in de kinderopvang, maar ik miste een kwalificerend diploma. Via via kwam ik bij CompaNanny terecht en zag ik dat ik hier een interne opleiding voor Pedagogisch Medewerker kon doen. Zodoende ben ik in maart 2021 begonnen aan de opleiding op de vestiging CompaNanny Rembrandtlaan in Voorburg. Op deze vestiging klikte het meteen met mijn collega’s, dus toen ik de opleiding had afgerond ben ik daar blijven werken. Maar ook het pand is erg mooi. De kinderopvang zit namelijk in een omgebouwde kerk, dat heeft z’n charme! Op deze vestiging werk ik afwisselend op de BSO Junior (4-8 jaar) en de BSO club (9-12 jaar) en heb ik over 11 kinderen de leiding.

Werken Bij Compananny Collegas Vertellen Jim BSO

… zorgen voor een leuke dag!
Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de kinderen een leuke dag hebben. De interactie met de kinderen en een band met hen opbouwen vind ik het allerleukst. Daarnaast is het natuurlijk prioriteit dat de kinderen weer heelhuids thuiskomen. Ook met vervoer is dat goed opletten. Soms moeten we oversteken bij zebrapaden waar de auto’s hard rijden, dan komt die beschermende rol in mij omhoog.

 

"Het hoogtepunt van mijn dag is het moment dat ik thuis ben en bedenk wat ik die dag heb beleefd. Dan zorgt dat voor een grote glimlach op mijn gezicht!"

Medewerker Jim CompaNanny Pedagogisch Medewerker BSO

Jim

Pedagogisch Medewerker BSO

Als Pedagogisch Medewerker op de BSO mag je lekker lomp zijn en je hoeft niet altijd helemaal netjes naar je werk te komen. Je kan zelf ook even kind zijn!

… de kinderen iets leren
Naast lol maken geniet ik ervan om de kinderen iets nieuws te leren. Laatst was ik een kind aan het duwen op de schommel toen hij naar de wolken keek en zei: “ze zijn zo donker omdat er veel druppels in zitten en het gaat regenen.” Ik vroeg: “hoe weet je dat eigenlijk?”. Toen zei ie: “dat heb jíj me verteld.” Daardoor weet je dat kleine dingen die je zegt voor de rest van hun leven bij hen blijven. Dat vind ik mooi.  

… inspelen op de behoeften van het kind
Werken in de kinderopvang betekent dat je echt moet kijken naar wat een kind nodig heeft. Op het begin van de week hebben veel kinderen nog energie en willen ze lekker voetballen, terwijl ze op vrijdag liever een boekje lezen op de bank. Daarnaast is ieder kind anders. Sommige kinderen hebben net wat meer uitdaging of een extra prikkel nodig, terwijl je een ander kind meer zelfvertrouwen wilt meegeven. Deze verschillende manieren van aanpak maken het werk uitdagend. 

… zelf weer kind zijn
Als ik op de groep sta probeer ik zoveel mogelijk alles samen met de kinderen te doen. We bedenken met elkaar de activiteiten en ik voorkom dat ik als een baas boven ze sta. Daarnaast let ik erop dat ik op dezelfde manier met hen praat zoals zij met elkaar praten. Zo geef ik ze het gevoel dat ze alles tegen mij kunnen zeggen. Willen ze een keer over poep praten? Prima, ik doe lekker mee!

Werken Bij Compananny Collegas Vertellen Jim Pedagogisch Medewerker BSO Rembrandtlaan

… de leukste activiteiten bedenken
Ik ervaar veel vrijheid in het bedenken van de activiteiten op de BSO. Met mijn sportachtergrond zorg ik vaak voor sportieve activiteiten. Andere collega’s doen bijvoorbeeld weer liever een knutselactiviteit, dus zo zorgen we samen voor een leuke mix. Laatst hebben de kinderen elkaar nog geschminkt en hebben we verstoppertje gespeeld met alle lichten uit. Maar ook hele simpele dingen zoals trefbal doen het goed. En als het kind niet wil kleuren of niet wil buitenspelen, dan ga je lekker niet buitenspelen en doe je je eigen ding. De vrije keuze voor de kinderen vind ik echt top aan de BSO bij CompaNanny!

… het verschil maken
Wat voor voldoening zorgt in mijn werk? De glimlach van de kinderen. Of nog beter, als ze zeggen dat ze niet meer naar huis willen. Soms worden kinderen huilend gebracht omdat ze niet bij papa of mama weg willen en worden ze boos als de dag op de BSO erop zit. Dat geeft aan dat ik mijn werk goed heb gedaan!

 

"Een jongetje op de BSO vond mij zo aardig dat hij aan mij vroeg: “wil je bij mij thuis komen gamen?” Natuurlijk moest ik even uitleggen waarom dat niet zou kunnen, haha!"

... werken in een fijn team
Ik heb een heel fijn team. Iedereen geeft altijd zijn volledige inzet en we kunnen het goed met elkaar vinden. Een vriend van mij werkt nu ook sinds anderhalf jaar bij mij in het BSO team, dat is heel leuk! Ook met de medewerkers van de andere groepen hebben we een goede band. Laatst had een kindje op de BSO een extreme bloedneus. Dan klop je even aan bij de babygroep en dan schiet er meteen iemand te hulp. En niet alleen met de medewerkers van de groepen ben ik hecht, alle peuters kennen mij ook bij naam, haha. Daarnaast vind ik de begeleiding van de Regio Pedagogisch Coach bij ons op de vestiging erg fijn. Zij geeft mij bijvoorbeeld tips over hoe ik de Howtotalk-methode het best toepas. 

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Jim? Word ook Pedagogisch Medewerker op de BSO bij CompaNanny!