Home De 6 BSO thema's

De 6 BSO thema's

Er zijn wel 100 manieren om thema's te onderzoeken dus als ware ontdekkingsreizigers gaan we helemaal op in het ontdekken van de themawerelden. We stimuleren nieuwsgierigheid, creativiteit en avontuur. Zo leren kinderen spelenderwijs waar ze plezier in hebben en wat hen gelukkig maakt. Met alle vrijheid om er een eigen invulling aan te geven, want het mooiste dat een kind kan worden voor de wereld, is zichzelf.

Het thema Bewustzijn

Bewustzijn heeft te maken met reflectie; nadenken over wie je bent, wie een ander is en wat er om je heen gebeurt. Even stilstaan en observeren wat je voelt, doet of droomt? Hoe zie je jezelf? Weet je wat je belangrijk vindt in het leven? En wat gebeurt er eigenlijk met jou als iemand iets doet wat je niet leuk vindt? Wat voel je dan van binnen? Maar wat gebeurt er aan de buitenkant? Bewustzijn gaat ook over het effect van het gedrag van jezelf of anderen. Heb je ook door dat jouw gedrag een ander verdrietig kan maken, bijvoorbeeld als je hem uitlacht? Weet je bijvoorbeeld wat er met het milieu gebeurt als je een kauwgom op de grond gooit? Of waar de kip vandaan komt die je eet? Bewustzijn is veel omvattend en vertelt je alles over jouw persoon maar ook jouw persoon in een groep of in de maatschappij.

Het thema Bewustzijn
Het thema Maatschappij

Het thema Maatschappij

De maatschappij om ons heen is direct zichtbaar, maar er zijn ook culturen en werelden die veel verder weg zijn. Zij hebben ieder unieke kenmerken op het gebied van dans, muziek, eten, etc. De maatschappij is iets waar je deel van uitmaakt en iets waar je, samen met anderen, voor moet zorgen en je steentje aan bij moet dragen. Het is niet alleen een groep, maar ook verzameling authentieke individuen die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

Het thema Kunst

Kunst is breder dan alleen creatief bezig zijn, maar heeft ook betrekking op het tot uitvoering brengen van bepaalde kunsten. Een kunst is iets waar je goed in kunt zijn of iets wat je nog zou willen leren. Een kunst is niet alleen een schilderij maken, maar ook heel goed kunnen voorlezen of een circuskunst vertonen. Je kunt de kunst van iemand afkijken of leren. Het is een ontdekkingstocht naar jezelf en je omgeving die je soms alleen en soms samen aangaat. Zo ontdek je ook wat iets een kunst maakt en of iedereen dit hetzelfde ervaart.

Het thema Kunst
Het thema Sport en beweging

Het thema Sport en beweging

Overal om ons heen is beweging. Denk bijvoorbeeld aan de mieren onder de steen in de achtertuin, de wind die de molen in beweging brengt en zo energie opwekt, het tandwiel van je fiets waar je op rijdt en de spits die het doelpunt maakt. Waar iets in beweging komt ontstaat een verhaal. Naast dat beweging interessante onderzoeksvragen oproept, is bewegen ook heel goed voor je. Sporten doet iets met je lichaam en iets met je geest.

Het thema Natuur

Onder natuur verstaan we natuurlijk Flora en Fauna. Welke dieren zijn er? Tot welke diergroepen horen ze? En wat is de functie van een boom? Maar natuur is meer dan dat. Het vertelt je ook iets over je herkomst en over je karakter. Waar ben je van nature goed in? Wat is jouw natuur? Je kunt je ook af vragen waarom het belangrijk is om goed voor de natuur te zorgen? En hoe leef je samen met elkaar in 1 wereld? Natuur zegt ook iets over leven en dood. En dus ook over geboorte en het ontstaan van dingen. Hoe is de wereld eigenlijk ontstaan? Wat is een ster eigenlijk en waarom lijkt het zo klein?

Het thema Natuur
Het thema Onderzoek en techniek

Het thema Onderzoek en techniek

Waarom? En hoe zit dat dan precies in elkaar? En wat gebeurt er als ik…? Dit zijn typische vragen die binnen het thema onderzoek en techniek passen. Het doen van proefjes en experimenten leren je hoe het werkt. Onderzoek hoeft niet alleen via proefjes en de praktijk, het kan ook juist door vragen stellen en heel goed luisteren. Of door te observeren. Onderzoeken is letterlijk een zoektocht naar een uitkomst die je soms wel en soms niet verwacht. Techniek leert je hoe iets werkt, denk aan een auto of elektriciteit. Maar kan de wind ook dingen in beweging zetten? En hoe bouw je een stevige constructie voor een hut? Of hoe werkt een hefboom? Allemaal vragen waar we antwoorden op gaan zoeken.