Paardencoaching training Young Talent Program CompaNanny
Terug naar overzicht

15-06-2023

Paardencoaching tijdens het Young Talent Program: Manouk deelt haar ervaring

Wat is het Young Talent Program bij CompaNanny?

Het Young Talent Program is een traineeship voor ambitieuze talenten die willen werken in de kinderopvang of zich hierin willen door ontwikkelen. Om deel te kunnen nemen aan het Young Talent Program moet je recent een HBO- of WO-opleiding hebben afgerond. Tijdens het traineeship werk je 3 à 4 dagen op een vestiging bij jou in de buurt waardoor je direct praktijkervaring opdoet. De overige dag volg je digitale lessen op het gebied van pedagogiek, leidinggeven en communicatie. Bekijk onze pagina over het Young Talent Program en kom erachter of dit programma iets voor jou is!

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is een vorm van coachen waarbij paarden worden ingezet. Tijdens de ontmoeting met paarden komen intenties, gevoelens, gedragspatronen en emoties snel en helder aan de oppervlakte. Zelfs al bij één sessie kan het paard als spiegel jou meer inzicht geven in je eigen gevoel. Tijdens een paardencoaching sessie krijg je begeleiding van een professionele coach, die het gedrag van het paard interpreteert.

Van Verloskundige naar Pedagogisch Medewerker

Als Verloskundige had Manouk verwacht de aankomende ouders voor te bereiden op het ouderschap. “Maar die rol van opvoedpartner kwam toch niet echt van de grond als verloskundige. Toen maakte ik de overstap naar de kinderopvang." 

“Ik kwam terecht bij CompaNanny waar je jezelf binnen 9 maanden zou kunnen laten omscholen als je HBO of WO geschoold bent. Dus dat vond ik echt top!”

Daarnaast wist ze dat ze de capaciteit had om extra verantwoordelijkheden op zich te nemen. En zo startte Manouk in oktober 2022 met het Young Talent Program. Denk je dat het Young Talent Program iets voor jou is? Schrijf je direct in voor de informatieavond op 3 juli!

Werken Bij Compananny Paardencoaching Tijdens Het Young Talent Program Manouk Deelt Haar Ervaring Werken Bij Compananny Traineeship Paardencoaching Tijdens Het Young Talent Program Manouk Deelt Haar Ervaring

Paardencoaching tijdens het Young Talent Program

Tijdens het Young Talent Program volgde Manouk samen met de andere trainees een sessie paardencoaching bij Born Talents in Abcoude. Na een kennismaking met de coach gingen de trainees de paardenbak in. Manouk legt uit dat iedereen 1 individuele sessie met twee paarden kreeg, waarin zij een persoonlijk dilemma behandelden. Bij de sessies was een coach van Born Talents aanwezig om de sessies te begeleiden en het gedrag van de paarden en deelnemers te analyseren.

Een dilemma dat met paardencoaching wordt opgelost

In de periode dat de paardencoaching plaatsvond werkte Manouk, naast het Young Talent Program, 4 dagen op de babygroep bij CompaNanny. Hierdoor hield ze weinig vrije tijd over. Haar dilemma bleef constant door haar hoofd spoken: “blijf ik 4 dagen werken terwijl ik geen tijd overhoud voor hobby’s en mijn opleiding, of ga ik naar 3 dagen werken, wat inhoudt dat ik inlever op salaris en dat het lastiger is om te sparen voor de toekomst?”.

“Ik kon behoorlijk over dit dilemma in zitten en in mijn hart wist ik het eigenlijk al lang, maar mijn ratio was nog niet op dezelfde plek.”

Door middel van paardencoaching zou zij erachter komen waar haar gevoel naar uitging en wat de beste keuze was voor haar.

Werken Bij Compananny Paard Traineeship Paardencoaching Tijdens Het Young Talent Program Manouk Deelt Haar Ervaring Werken Bij Compananny Manouk Young Talent Program Traineeship Paardencoaching Tijdens Het Young Talent Program Manouk Deelt Haar Ervaring

De paarden begeleidden Manouk naar de juiste keuze

Manouk legt uit hoe haar sessie met de paarden verliep: “De coach had 2 voelschijven, waarvan de ene schijf stond voor 3 dagen werken en de andere schijf voor 4 dagen werken. Deze voelschijven moest ik op een willekeurige plek in de paardenbak leggen en dan was het afwachten naar welke voelschijven de paarden toeliepen”. Tot frustratie van Manouk kozen de paarden allebei een andere voelschijf. “Toen dacht ik shit, en nu dan?! Omdat zo’n dilemma aan je vreet, dan breek je op een gegeven moment”.

Op het moment dat Manouk emotioneel werd kwam 1 van de paarden naar haar toe en begon kopjes te geven. Toen de coach zei: “kijk eens waar dat paard vandaan komt”, had ze haar antwoord gevonden. Het paard dat haar troostte was gegaan voor de voelschijf die stond voor 3 dagen werken. Toen het andere paard ook naar de voelschijf van 3 dagen was gelopen en hier consistent bleef staan, was de boodschap voor Manouk duidelijk.

Zoekend naar een laatste vorm van bevestiging, liep Manouk naar de voelschijf die stond voor 4 dagen werken. Maar de paarden bleven staan. “Ik had echt het gevoel: wat doe ik hier? Dus ik liep er weer vanaf en dacht, dit is het niet!”

“Dus ik ging voor 3 dagen werken, want zo spreekt mijn hart en zo hebben de paarden ook gesproken. Dat was heel bijzonder.”

Toeval of realiteit?

“Je kunt je vraagtekens erbij trekken van ‘was dit nou gewoon toeval?’” zegt Manouk. Toch is ze ervan overtuigd dat dit een hele effectieve en realistische manier van coaching is.

Tijdens de sessie leerde Manouk dat paarden heel erg naar non-verbale communicatie kijken. “In een groep kijken zij continu naar elkaars lichaamstaal om te zien of de groep nog veilig is, dat is hun overlevingsmechanisme. Dus zo kijken zij ook continu naar mensen.”

“Paarden zijn je continu aan het analyseren: hoe voelt deze persoon zich? En dat is super interessant”.

Doordat paarden de energie van mensen haarfijn aanvoelen, weten de paarden bij welke beslissing de persoon zich prettig of juist minder prettig voelt. Volgens Manouk gaat paardencoaching niet zo zeer om wat de paarden doen, maar wat je voelt bij de actie van de paarden, “dat is dan je antwoord”, licht ze toe.

Manouk Young Talent Program

Manouk

Trainee Young Talent Program

Paardencoaching heeft mij geleerd dat je soms op zoek moet naar een manier om je gevoel meer te laten spreken, zodat je die ratio goed kan uitschakelen.

Wat Manouk heeft geleerd van de paardencoaching

Wat Manouk van paardencoaching heeft geleerd is dat je altijd naar je gevoel moet luisteren. Daarnaast zegt Manouk dat paardencoaching, net zoals bijvoorbeeld een goed gesprek met je partner, een middel is om iets over jezelf te leren. “Maar dit was wel een heel mooi middel om iets over mezelf te leren. Ik nam een hele mooie herinnering mee naar huis en we hebben allemaal een antwoord op onze vragen gekregen”.

Laat ook je gevoel spreken tijdens een paardencoaching sessie!

Op de vraag of Manouk paardencoaching zou aanraden gaf ze kort maar krachtig antwoord: “Ja, 100% haha!” Ze zou deze manier van coachen vooral aanraden aan mensen die het lastig vinden om bij hun gevoel te komen. Ook over het Young Talent Program is Manouk enthousiast: “als je op zoek bent naar verdieping, dan is het Young Talent Program zeker wat voor jou!” 

Lees ook onze blog: Waarom je het beste Young Talent Program volgt bij CompaNanny